next page

fehrest page

back page

همه را نرم كوبيده با آب كرفس حل كرده قرصهائى به اندازه نخود بسازند هر دفعه دو عدد ميل نمايند و سياهدانه و مرزنجوش را نرم كوبيده از هر كدام 10 گرم بو كنند.
روغن بادام تلخ در بينى بكشند بخور باديان دهند با بونه و شويد را جوشانده از هر كدام 5/2 گرم استنشاق نمايند يا كوبيده سداب و مرزنجوش بو كنند (از هر كدام 5/2 گرم ) و سر را با جوشانده آن بشويند و يا آب آن را در بينى بكشند (10 گرم براى 2 مرتبه هر قسمت را در يك بطر آب بجوشانند).
سردرد در مزاجهاى سوداوى
اينگونه سردردها در تعقيب خوردن غذاهاى سوداوى مثل بادنجان و عدس و كلم و گوشت گاو و گوشت شكار و غيره به وجود مى آيد كه علائمى چون سنگينى ، سر تيرگى صورت ، بى حالى ، چرت زدن كندى نبض ، خشگى چشمها و بينى ، وسواس و افكار نامنظمى براى بيمار پيدا مى شود و همچنين سفيدى ادرار و غيره ظاهر مى گردد.
درمان :
جوشانده بسفايج ، اسطوقدوس ، گل گاوزبان ، بادرنجويه ، مويز، آلوچه خشگه و ترنجبين مفيد است غير از آلوچه از بقيه هر يك 15 گرم ترنجبين شيره كش شده 25 گرم آلوچه و 200 گرم به مدت 10 روز به صورت جوشانده صبح و عصر.
به هر جوشانده 2 گرم افتيمون كوبيده اگر اضافه نمايند بهتر است ، عرق كاسنى روزى 2 استكان مفيد است اگر روزانه سر را با جوشانده بابونه ، مغز ناخنك آوشن ، برگ چغندر يا جوشانده گل بنفشه و گل نيلوفر و بادرنجويه و بابونه و قرنفل بشويند در بهبودى بيمارى موثر است . و يا يكى از روغنهاى زير را به سر بمالند. روغن بابونه ، روغن سداب ، و يا بابونه 10 گرم ، مغز ناخنك 10 گرم ، مرزنجوش 15 گرم همه را خوب سائيده در يك استكان روغن گل حل كرده به سر بمالند.
سردرد به علت حرارت زياد مثل گرما و مكانهاى خيلى داغ و قرار گرفتن زير آفتاب و نزد آتش و تكلم به آواز بلند و نيز در تعقيب خشم و غضب و خوردن چيزهاى گرم و تاخير غذا از وقت اعتياد.
در اينجا علائمى از قبيل خشگى چشمها و بينى ، تغيير حواس و غلبه عطش و حال چرت زدن ، صدا كردن گوشها سستى اندامها بخصوص ‍ سستى در حواس پنچگانه براى بيمار ظاهر مى شود.
درمان :
بيمار بايستى در مكانى خنك كه با صندل و گل بنفشه و كافور و گلاب آراسته شده باشد قرار گيرد و مرتبا صندل ، گلاب ، كافور، سيب ، گشنيز تر، بنفشه و سركه بو كند. اگر درد ساكت نشود گلاب را سرد كرده بر سر بريزند و شربت ليمو، شربت انار ترش و شيرين ، شربت تمرهندى ، لعاب اسپر زه ، شربت (آب غوره بدون نمك را بايستى در شكر پخته تا شربت آن به دست آيد) شربت آلو، شير خشت و دوغ سرد و لعاب اسپر زه را در عرق كاسنى يا عرق نيلوفر ريخته بكار برند اگر در اين بيماران حرارت زياد زيان رسانده باشد بايد آب جو را با لعاب اسپر زه و آرد جو و كدوى رنده شده را مخلوط نموده و بر سر ضماد كنند و از جوشانده گل خطمى ، گل پنيرك ،، گل نيلوفر، سبوس گندم ، پاشويه نمايند، صندل ، آب گشنيز، روغن گلاب را مخلوط كرده و قدرى سركه به آن آميخته به قسمت جلو سر ضماد نمايند.
بطور كلى براى لينت مزاج اينگونه بيماران و تسكين درد سر آنها از نسخه زير استفاده مى شود.
نسخه :
عناب 30 گرم
سه پستان 5 گرم
شاه تره 5 گرم
آلوچه خشگه 100 گرم
تمرهندى 40 گرم
پوست هليله زرد 10 گرم
همه را جوشانده در جاى سردى نگاهدارى نموده 7 روز صبح ناشتا و عصر ميل نمايند اگر 25 گرم شيرخشت به اين محلول اضافه نمايند بهتر است يا ميتوان روزانه داروهاى فوق را جوشانده صبح و عصر مصرف نمايند.
سردرد به علت ناراحتى هاى معدى
با علائمى از قبيل استفراغ تلخى دهان ، قى تلخ ، زردى چشم ، تشنگى و عطش ، پيچش سردل و ساكت شدن سردرد پس از استفراغ كردن همراه است .
درمان :
سكنجبين را در آب خيلى گرم حل كرده ميل نمايند تا محتويات معده خارج گردد داروهاى ضد صفراوى تجويز نمايند تقويت معده و تسكين دردهاى آن باعث آرامش اينگونه سردردها مى گردد شربت غوره ، رب انار، رب سيب ، طباشير، گل سرخ مفيد است و يا طباشير 5 گرم گل سرخ 10 گرم گل ارمنى 5 گرم همه را خوب سائيده در شربت غوره ريخته روزى سه قاشق غذاخورى ميل نمايند.
سردرد با ناراحتيهاى معدى در اثر وجود بلغم
علائم :
ترش كردن ، وجود گاز و نفخ زياد در معده ، آروغ ترش زدن وجود لعاب زياد در دهان حالت تهوع و راحت شدن بيمار در اثر استفراغ .
درمان :
از جوشانده شبت ، ترب ، ريشه شيرين بيان ، سكنجبين براى خارج شدن محتويات معده استفاده مى شود زيرا اين امر باعث تسكين درد است بعد از اين بايد به تقويت معده پرداخت بيشتر دردهائى كه مبداء گوارشى دارند درد آنها در وسط سر است كه بايستى در اينجا نيز به تقويت معده و دستگاه گوارش پرداخت .
نسخه براى تقويت معده
انيسون 20 گرم
زيره سبز 20 گرم
مصطكى 10 گرم
همه را نرم كوبيده در 100 گرم گل قند حل كرده به مدت پنج روز صبح و عصر ميل نمايند اين دستور را مى توان تا بهبودى دستگاه گوارش ادامه داد.
سردرد با مبداء كبدى
درد طرف راست سر وجود آفت و آسيب در كبد مثل سنگ كيسه صفرا، تورم كيسه صفرا، عفونتهاى مجارى صفراوى ، يرقانها و بيماريهاى ديگر كبدى .
درمان :
رب انار، آب انار، آب آلو، آب غوره ، عرق كاسنى ، آب سرد و اگر بتوانند نان را در سركه خورد كرده ميل نمايند.
سردرد با مبداء بيماريهاى طحال
علائم :
درد سر بيشتر در طرف چپ خودنمائى مى كند و ضعف و درد در طرف چپ شكم زير آخرين دنده ها.
درمان :
در اينجا نيز نان و سركه مفيد است خيار دشتى يا كمبيره كبر و عرق پودينه به صورت مخلوط روزى 2 استكان صبح و عصر ميل نمايند و معالجه بيماريهاى كبد را دنبال كنند.
سردرد با مبداء بيماريهاى رحمى ، كليه ، حجاب حاجزو روده ها كه در بيماريهاى رحمى كمبود خون حيض و درد وسط و جلو سر و كليويها دردشان در پشت سر و در حجاب حاجز (ديافراگم ) درد در وسط سر مايل به جلو و در مبتلايان به بيماريهاى روده اى درد در قدام نزديك پيشانى است .
درمان :
درمان اينگونه سردردها را بايستى به از بين بردن مبداء اصلى آن پرداخت و در درمان عضو معيوب كوشيد.
سردرد با مبداء ضعف دماغى
در اينجا علائمى مانند كدورت حواس ظهور آفت در رفتار و اعمال دماغى و اختلال در تخيل افكار، وجود هيجان و ناآرامى و پيدايش سردرد به هنگام تحريك و تهييج براى صاحب آن ، مانند شنيدن صداهاى شديد بوئيدن بوى هاى مختلف .
درمان :
تقويت دماغ نمايند گوشت پرندگان با نخود پخته و كمى زعفران و دارچين و گلاب اضافه نموده ميل نمايند كمپوت ميوه ها و شربت صندل بكار ببرند روغن گل يا گلاب و كمى سركه بر سر بمالند قرنفل را نرم كوبيده در گلاب حل كرده به سر بمالند سيب ، عنبر، و گلاب بويند در بهبودى مزاج و پاكسازى آن بكوشند و نسخه زير را به كار ببرند.
نسخه :
مغز بادام 50 گرم
مغز گردو 50 گرم
مغز پسته 50 گرم
مغز فندق 20 گرم
گل گاوزبان 5 گرم
گل بنفشه 5 گرم
تخم گشنيز 5 گرم
گل سرخ 5 گرم
شكر 250 گرم
همه را نرم كوبيده روزى سه قاشق غذاخورى ميل نمايند.
(به صورت قائوت )
نسخه ديگر
مغز بادام 60 گرم
خشخاش 5 گرم
شاهدانه 5 گرم
گل سرخ 10 گرم
نبات 250 گرم
همه را نرم كوبيده روزى سه قاشق مربا خورى كف لمه نمايند.
سردرد پس از بيدار شدن از خواب
در اينجا بايستى پاكسازى خلط غالب را نمايند و خاكستر را در سركه حل كرده و بر شقيقه و پيشانى بمالند و خاكستر چوب انجير را در سركه حل كرده به كار برند. مانند دستور فوق به صورت ماليدنى (در اين جا منظور استفاده از املاح خاكستر است )
سردرد به دنبال بيماريهاى زير
بعد از استفراغ كردن زياد، بعد از خونگيرى و ادرار زياد، بعد از خونريزيهاى زياد زنانگى و نفاس و بواسيرى و بعد از بيدارى هاى مفرط و بى خوابى هاى شديد و پس از پيدايش غم و اندوه زياد و بعد از زيادى و شدت زكام و نزله و خون ريزيهاى بينى و نيز پس از گرسنگى .
درمان :
در اينجا بايستى از غذاهاى رقيق و مايعات استفاده شود آب جو يا مالشعير مفيد است گوشت پرندگان فربه سوپ مرغ و جو و آبگوشتهائى كه از گردن بزغاله شيرخواره تهيه شده باشد و نيز حريره نشاسته ميل نمايند و روغن بادام و روغن كنجد و روغن قلم گاو و پيه مرغ بر سر و بدن بمالند و با آب گرم سر را بشويند و سر را ببندند.
سردرد به دنبال عمل زناشوئى
اينگونه سردردها در افراد ضعيف و زياده رو ديده مى شود.
درمان :
شير گاو جوشانده مرتبا بنوشند روغن بنفشه در بينى چكانند مرتبا دوش ‍ آب نيم گرم گيرند زرده تخم مرغ عسلى شده و گوشت ماهى و اغذيه رقيق و مايعات خورند.
نسخه :
ثعلب 15 گرم
شقاتل 15 گرم
بهمن سرخ 10 گرم
بهمن سفيد 10 گرم
همه را نرم كوبيده در 250 گرم عسل ريخته روزى سه قاشق مرباخورى ميل نمايند.
اگر مزاج بيمار گرم باشد از كمپوت به و سيب استفاده نمايند.
سردرد به علت وجود تب
اينگونه دردها در هنگام تب پيدا شده و در وقت قطع تب بهبودى مى يابد.
درمان
سركه و گلاب و روغن گل را مخلوط كرده به پيش سر بمالند اگر هوا گرم باشد پاها را با آب سرد و اگر هوا سرد باشد پاها را با آب گرم پاشويه كنند.
صندل ، آب خرفه ، و بارهنگ بر سر ضماد نمايند اگر بيحالى شديد باشد شير زن بر سر دوشند و اگر در اثر بدى كار معده و غيره تب عارض شده باشد تنقيه معده نمايند. سپس تقويت معده به گل قند و آب تمرهندى كنند، اگر سردرد به علت تب عفونى و عفونت كلى خون باشد در اين جا سنگينى سر شدت بيشترى داشته و زانوها درد دارد و دانه هاى قرمز رنگى روى پوست پيدا مى شود زبان بسيار خشك ، چشمها فرو رفته و تب در حد اعلاى درجه مى باشد كه بايد تنقيه و پاكسازى خلط غالب نمايند.
عرق كاسنى ، عرق گاوزبان ، عرق بيدمشگ دهند، گلاب و قند به كار برند سركه و گلاب آميخته بو كنند سوپ مرغ ، سوپ ماش ، سوپ جو و مرغ ، گيشنيز، كدو، اسفناج دهند ريشه كرچك و زنيان را كوبيده بر سر ضماد مى نمايند.
سردرد در تعقيب ضربه و سقطه
علائم : وجود حادثه يا تصادم و يا عامل ضربه و سقطه و آثار آن
در ضربه هاى سر و تصادفات اگر شكستگى در كار نباشد و ترس از شدت درد و ورم در ميان باشد اگر بيمار داراى فشار خون و زيادى خون باشد مقدارى از آن را مى توان گرفت تا از فشار و قدرت آن كاسته شود و درد بيمار كمى آرام گيرد و فشار درون جمجمه كمتر شود.
مورد، گل رس ، آرد جو، آرد عدس ، ماميثا، حضض ، آقاقيا، صندل و روغن گل را مخلوط كرده به محل ضربه ضماد نمايند تا از هماتون و خونريزى زير جلدى جلوگيرى شود. و جمجمه محكمتر گردد.
روغن گل و سركه نيز مفيد است ، اگر بيمار دچار تب ، ورم و قرمزى شديد محل ضربه باشد بايد از صندل سرخ گل ارمنى به صورت نرم كوبيده كه در آب تاج ريزى حل شده باشد به محل درد ضماد نمايند. اگر ورم و درد كمتر نشد آنها را در سركه پخته به محل ضماد كنند.
اگر اختلالات حواس به وجود آمد و تب نيز پيدا شود آثار ورم مغز خون ريزى داخلى مشهود است از چوب درخت گز، پوست انار و ميوه كاج و كندر و گل سرخ كه همه را درهم كوبيده و نرم كرده باشند مى توان به صورت ضماد استفاده نمود و آرد جو گل زوفا، برگ بيد، و روغن گل به محل ضربه ضماد نمايند گل بنفشه ، سيب ، گلاب براى بوئيدن اين گونه بيماران مفيد است .
داروهاى زير به صورت پاشويه بر تمام سردردهاى مزمن مؤثر مى باشد:
گل خطمى ، بابونه ، مغز ناخنك ، گل زوفا، تاج ريزى ، خردل سبوس گندم كه بايستى همه را جوشانده به كار برند (از هر كدام به مقدار كافى براى سه روز).
نسخه ديگر
گل بنفشه ، گل خطمى ، از هر يك 25 گرم سبوس گندم 75 گرم آب 4 بطرى جوشانده به صورت پاشويه . نسخه زير براى تسكين سردردهاى كهنه و پاكسازى مغز از ژرم بيمارى زا و گريپ هاى فصلى و مقاوم نافع است .
صبر زرد 5 گرم ، عصاره ريشه شيرين بيان 25 گرم شويد 5 گرم ، مصطكى 5/2 گرم صبر زرد را بايد با آب باديان يا آب كاسنى يا گلاب حل كرده و سپس بقيه داروها را به آن آميخته روزى سه قاشق مرباخورى ميل نمايند.
نسخه مسكن ديگر
ايارج فيقرا 15 گرم ، شحم خنظل (15) 5 گرم ، تربد 5/2 گرم ، افتيمون 5 گرم ، سقمونيا (يا محموده ) 5 گرم ، مقل 5 گرم همه را كوبيده در آب كرفس حل كرده روزى سه قاشق مرباخورى ميل نمايند.
نسخه ديگر
تخم اسفند كوبيده 25 گرم آب انگور يك بطر درهم جوشانده تا نصف شود، مغز گوسفند بكار برند و يا مغز مرغ را با آب انار مخلوط كرده به بيمار بخورانند، جوشانده آب اسطوخدوس را در شربت عسل حل كرده تجويز نمايند (اسطوخدوس 10 گرم در يك ليوان آب جوشانده صاف شده آن را با 250 گرم عسل مخلوط كرده بتدريج مصرف نمايند).
زعفران ، موميائى ، و كندر را سائيده در سفيد تخم مرغ حل كرده به قسمت ضرب ديده ضماد نمايند يا برگ كلم ، مورد، مرزنجوش را كوبيده ضماد كنند، در تعقيب ضربه هائيكه مغز تكان خورده و باعث سردرد شده باشد پنج گرم اسطوخدوس را جوشانده در سه نوبت صاف شده آب آنرا با عسل ميل نمايند.
پيدايش سردرد در تعقيب بوهاى زننده
بعضى از افراد به محض بوئيدن چيزى دچار سردرد شديدى مى گردند كه اين نوع خود باعث زحمت زياد بيمار است زيرا كمتر وقتى و زمانى است كه آدمى دچار اينگونه بوها نشود چه در گذرگاهها و چه در محل كار و غيره ، هميشه ممكن است بوئى خوش يا ناخوش در هوا پراكنده شده باشد. درمان :
بر حسب بوى پراكنده شده در هوا بايستى داروى آن انتخاب شود مثلا اگر از بوهاى گرمى جات باشد كافور، بنفشه ، گل نيلوفر، سيب درختى ، گشنيز تر بو كنند و روغن بنفشه يا نيلوفر يا بادام در بينى بمالند اگر از بوهاى بد و ناراحت كننده باشد بايستى بيمار دوش آب گرم گرفته سر را بشويد و قدرى گلاب و سركه در بينى بمالد.
سردرد در تعقيب تبهاى زياد و يا ناراحتيهاى شديد روحى
در اينجا بايستى مزاج بيمار را پاك سازى كرده از امتلاء و پرى دستگاه گوارش جلوگيرى به عمل آورد عرق كاسنى روزانه ميل نمايند، روغن بنفشه در بينى بچكانند از اشياى خوشبو استفاده كنند سر را با گلاب و صندل بشويند يا حضض و يا روغن گل بر سر بمالند و پنج گرم اسطوخدوس را جوشانده آب آنرا در نصف ليوان گلاب ريخته به تدريج بدهند.
سردرد در تعقيب مشروبات الكلى
در كشورهائى كه مشروبات الكلى مصرف مى شود اينگونه سردردها ديده مى شود درمان آن را با سكنجبين و جوشانده شبت آغاز مى كنند تا بيمار استفراغ كند تا معده از امتلاء و مصموميت الكل پاك گردد اگر مزاج بيمار گرم باشد 5/2 گرم سقمونيا را در نصف ليوان آب انار حل كرده يا شير خشت را در آب آلو يا در آب تمر ريخته كمى گلاب اضافه نموده تجويز نمايند در سردمزاجان از ايارج فيقرا استفاده مى شود شربت انار، شربت سيب ، شربت به ، شربت آب غوره ، شربت صندل را با آب سرد آميخته به كار برند. اگر بيمار داراى مزاجى بسيار گرم باشد شيره خرفه با چهار عرق خنك (عرق كاسنى ، عرق تمشك ، عرق شاه تره ، عرق بيدمشك ) تجويز كنند در ابتدا با سركه و روغن گل و گلاب سر را بشويند و در انتها يا بعدا روغن بابونه يا روغن سوسن را نيم گرم كرده به سر بمالند و سعى كنند كه بيمار بخوابد اگر بيمار داراى التهابات داخلى يعنى حالت گريه و داد كشيدن باشد از دوغ ترش مى توان استفاده كرد و پاهاى او را در آب سرد مى توان قرار داد يا روغن بنفشه را با قدرى نمك ممزوج كرده بر كف پاها بمالند يا با جوشانده گل بنفشه بابونه و نمك پاشويه نمايند.
سردرد به علل متعدد ديگر
مثل سردردى كه در تعقيب خوردن غذاهاى فاسد و چرب و غليظ و مسموم كننده و يا هر عامل ديگرى كه باعث بالا رفتن فشار داخل جمجمه باشد چه غذائى چه ضربه اى ، چه روحى و هيجانى و يا بوئى حتى گاهى در اثر مشاهده اشياء و گاهى به علت شنيدن يك خبر ممكن است سردردهائى به وجود آيد زمانى در اثر شنيدن صداهائى ممكن است به شدت سردرد افزوده گردد، اينگونه سردردها در تمام سر خود را نشان مى دهد و در اثر كوچكترين عامل تحريكى به شدت سردرد افزوده مى شود حتى گاهى بيمار از ديدن روشنائى تنفر دارد و در تاريكى و تنهائى احساس آرامش و سكون مى نمايد اينگونه بيماران دوست دارند كه در وقت سردرد چشم خود را بسته نگاه دارند و گاهى احساس مى كنند كه سرشان ميخواهد بتركد اين اصطلاح از زبان خود بيماران است .
درمان :
در بالا بودن و ازدياد خون ، فصد و كم كردن خون مؤثر است اگر بيمار چاق پرخون و داراى مزاجى گرم باشد شربت انار تجويز نمايند در سودامزاجها شربت افتيمون دهند و عرق گل گاوزبان را در قند حل كرده با تخم ريحان بكار برند در صفراوى مزاجها آب تمرهندى و چهار عرق هاى خنك دستور دهند.
نسخه هاى زير براى اينگونه سردردها مؤثر است
نسخه :
سنا 15 گرم
هليله كابلى 15 گرم
آمله 15 گرم
شير گاو يك ليوان
عسل 200 گرم
همه داروها را نرم كوبيده در شير و شربت عسل حل كرده روزى سه استكان ميل نمايند.
نسخه :
هليله كابلى 10 گرم
هليله سياه 10 گرم
پوست هليله زرد 10 گرم
آمله 10 گرم
مصطكى 5 گرم
باديان 10 گرم
اسطوخدوس 5 گرم
داروها را نرم كوبيده و سائيده در شربت عسل حل كرده و يا جوشانده آنها را پس از صاف كردن در عسل ريخته روزانه سه استكان ميل نمايند.
نسخه :
هليله كابلى 10 گرم
پوست هليله زرد 10 گرم
گل سرخ 10 گرم
اسطوخدوس 10 گرم
تخم گشنيز 10 گرم
ترنجبين 50 گرم
همه را نرم كوبيده در 250 گرم عسل ريخته روزى سه قاشق مرباخورى ميل نمايند.
سردردهاى نيمه سر يا سردردهاى ميگرنى
اين دردها بيشتر يك طرفه و دل زننده تواءم با حالت تهوع و تيركشنده ، در زنان شروع آن همزمان با درد قاعدگى گاهى ، ارثى بودن و چند عوامل ديگر را مى توان به علل فوق افزود. بحث علمى اينگونه سردردها در اول كتاب آمده است .
درمان :
مطابق دستورات گذشته خلط غالب بدن را بايستى از بين برد در دموى مزاجهائى كه پرخونى زياد آنها را آزار مى دهد بايد خون گيرى به عمل آيد در صفراوى مزاجها پاكسازى صفرا از بدن و دادن شربت گشنيز و بوئيدن كافور و خوردن شير و شكر و گل بنفشه گل و نيلوفر و گل خطمى مؤثر است و برگ خطمى ، برگ كاهو، گل سرخ را جوشانده آب آنرا به موضع درد بمالند و يا كوبيده تخم كاهو و پوست خشخاش به محل درد گذراند در بلغمى مزاجها پاكسازى بدن را به وسيله ايارج فيقرا كرده و از جوشانده بابونه درمنه تركى آويشن شيرازى و شبت سر را بشويند و بابونه مغز ناخنك و شبت و شنبليله و كتان را كوبيد ضماد نمايند و يا از ضماد حنا با قدرى نمك يا ضماد صمغ عربى و سداب يا پوست ريشه كبر يا خياردشتى و يا پياز عنصل و فرفيون استفاده نمايند اگر درد ساكت نشود كوبيده 10 گرم تخم كاهو پنج گرم مر پنج گرم پوست خشخاش پنج گرم ، كتيرا و بذرالنبج را در گلاب حل كرده به محل درد ضماد نمايند و حتى المقدور مخدرات ندهند: ضماد زير در تسكين اين گونه دردها نيز مؤثر است :
صمغ عربى 10 گرم
زعفران 6 نخود
مر 5 گرم
خون سياوشان 5 گرم
پوست خشخاش 5 گرم
همه را نرم كوبيده در سفيده تخم مرغ حل كرده به محل درد ضماد نمايند.
نسخه :
سنا10 گرم
قرنفل يا ميخك 10 گرم
بسباسه 10 گرم
انيسون 10 گرم
زعفران 1 گرم
گل سرخ و مر از هر كدام 5 گرم
همه را نرم كوبيده در 250 گرم عسل ريخته مخلوط كنند روزى سه قاشق مرباخورى
نسخه :
ايارج فيقرا 5 گرم
تخم گشنيز 5 گرم
پس از كوبيدن و نرم كردن سه شب به صورت كف لمه ميل نمايند.
نسخه :
غاريقون 10 گرم
اسطوخدوس 15 گرم
ايارج فيقرا 30 گرم
سقمونيا 5/2 گرم
شحم حنظل 5/2 گرم
انيسون 10 گرم
مصطكى 10 گرم
هليله زرد 10 گرم
هليله سياه 10 گرم
آمله 10 گرم
همه را نرم كوبيده در 250 گرم عسل ريخته روزى سه مرباخورى
نسخه بنام مفرح جالينوسى
آمله مقشر 25 گرم 7 روز در شير خيسانده و پس از خارج كردن از شير سه روز در گلاب نگهدارى كرده و پس از خارج كردن از گلاب با گل گاوزبان ، تخم خرفه ، از هر كدام 25 گرم ، صندل سرخ و سفيد، باديان ، سنبل از هر كدام 10 گرم ، تخم گشنيز، بهمن سرخ و سفيد، دارچين ، طباشير، پوست نارنج ، ابريشم مقرض ، كهربا از هر كدام 5 گرم ، مرواريد و بسد يا يا ريشه مرجان از هر كدام 5/2 گرم همه داروها را نرم سائيده در شربت سيب يا شربت به يا عسل به اندازه نيم كيلو حل كرده روزى سه قاشق مرباخورى .
معجون فوق براى گرفتگى جلو قلبى و اختلالات فكرى و سرگيجه و بيمارى صرع و دردهاى شقيقه اى و بيمارى ماليخوليا مؤثر است .
نسخه :
قثاءالحمار يا خيار دشتى و افسنتين را در آب و روغن زيتون ريخته كمى جوشانده تا سفت شود از اين رو براى تسكين درد به محل بيمارى ماليده مى شود و با آب آن دو جوشانده (بدون روغن ) سر را مى توان شست .
نسخه بوئيدنى
سائيده فلفل سياه يا دارشيشعان يك گرم زنيان يك گرم ميخك 5 دانه همه را بسيار نرم سائيده بو كنند يا تنباكو سائيده بو نمايند.
نسخه :
مرزنجوش 20 گرم
بابونه 20 گرم
قسط 5 گرم
مغز ناخنك 5 گرم
همه را نرم كوبيده در لعاب تخم شنبليله ريخته به محل درد ضماد نمايند اين دارو براى دردهاى ساير بدن به صورت ضماد به كار برده مى شود. نسخه :
صمغ عربى 5 گرم
سداب 5 گرم
زعفران 5/2 گرم
همه را در گلاب سائيده به محل درد بمالند
نسخه :
بطور كلى براى ميگرن ميتوان از دستورهاى زير استفاده نمود. و اين نسخه ها به تجربه رسيده و خيلى مؤثرتر از دستورات قبلى براى ميگرنيها است .
مرزنجوش 10 گرم
بادرنجويه 10 گرم
اسطوخدوس 20 گرم
اوشن شيرازى 5 گرم
بابونه شيرازى 5 گرم
تخم گشنيز 5 گرم
مغز ناخنك 5 گرم
گل آروانه 10 گرم
گل نيلوفر 5 گرم
پرسياوشان 5 گرم
سداب 10 گرم
مريم گلى 10 گرم
هر روز صبح يك قاشق غذاخورى از داروى مخلوط شده فوق را در 2 ليوان ريخته كمى بجوشانند قبل از هر غذا 2 فنجان ميل كنند.
نسخه براى سرشويه
بادرنجويه 10 گرم
گل خطمى 10 گرم
گل نيلوفر 5 گرم
گل بنفشه 10 گرم
بابونه 20 گرم
تخم شويد 10 گرم
سداب 20 گرم
تخم گشنيز 15 گرم
روزانه جوشانده و به مدت 15 روز سر را بشويند.
نسخه براى استنشاق
مرزنجوش 10 گرم
بابونه 5 گرم
گل بنفشه 10 گرم
يك قاشق مرباخورى در 2 ليوان آب كمى بجوشانند گرم گرم در كف دست ريخته استنشاق نمايند
نسخه بوكردنى
مرزنجوش 5 گرم
سياهدانه 5 گرم
بابونه 5 گرم
انيسون 5 گرم
گل نيلوفر 5 گرم
همه را نرم كوبيده در يك استكان گلاب و يك استكان سركه ريخته روزانه بو كنند و اين دارو را مى توان در گوشها و به محل درد ماليد داروى مؤثر ماليدنى ديگر، سداب است كه ميتوان 5 گرم از آن را كوبيده حل كرده بو كنند و در بينى و گوش و بر محل درد بمالند
نسخه براى كشيدن دارو در بينى (انفيه )
تنباكو يك گرم ، هيل يك گرم خوب نرم سائيده هر دفعه مقدار بسيار كمى از آن را با يك نى در بينى بكشند.

next page

fehrest page

back page